NASA Matras (Traagschuim)

Traagschuim is in 1966 ontwikkeld door de National Aeronautics and Space Administration, ofwel NASA. Men wou toentertijd de versnellingskrachten die ontstaan bij het lanceren van een raket opvangen, zodat de austronaut in kwestie niet volledig plat werd gedrukt tegen de rugleuning. Uiteindelijk heeft NASA het nooit echt gebruikt, maar de bijzondere kwaliteiten van het schuim bleven niet onopgemerkt.

Traagschuim

Bijzonder materiaal
Traagschuim beschikt over een bijzondere eigenschap, het reageert namelijk op de temperatuur van de gebruiker. Het schuim is van nature vrij hard, maar wordt zacht door de invloed van lichaamswarmte- en gewicht, en kan haast vloeibaar aanvoelen, waardoor je heerlijk kan wegdrijven naar dromenland. Het matras voegt zich dus perfect naar het lichaam van iedere gebruiker omdat het reageert op lichaamsspecifieke eigenschappen als warmte en gewicht.

Toepassingen
Vanwege de bijzondere kwaliteiten van het schuim worden de matrassen veel gebruikt in de zorg, omdat het doorligplekken voorkomt en erg goed is voor de doorbloeding. Het materiaal is dus ideaal om langere tijd op te liggen, wat misschien wel de beste basiswaarde van een goed matras is!

Ook mensen met rugklachten en gewrichtsklachten hebben baat bij dit type matras, omdat het zowel hard als zacht tegelijk is. Maar uiteraard is het materiaal geschikt voor iedereen die goed wil zorgen voor de spieren en gewrichten. Onze uitstekende lichaamsdelen zoals heupen, ellebogen en schouders zorgen voor meer wrijving, dus ook voor meer warmte. Deze uitstekende delen zakken daardoor net ietsje verder weg in het schuim, waardoor er een optimaal slaapcomfort ontstaat.

Let op!
Omdat het matras reageert op temperatuur kan het schuim in de koude wintermaanden soms stijf en koel aanvoelen, en zal het een tijdje duren voordat uw eigen lichaamswarmte het matras een beetje heeft gevormd. Hetzelfde geldt voor de zomer, maar dan net andersom. Het matras kan bij warmte soms erg soepel worden, waardoor u er verder in wegzakt. Het zou dus ideaal zijn om het matras te gebruiken in een ruimte waar de temperatuur vrij constant is.

Het is u wellicht al bekend dat een bed niet alleen wordt gebruikt om op te slapen. Het traagschuim reageert sterk op plaatselijke invering. Stel dat u met uw knieën op het bed gaat zitten, dan komt er veel gewicht en warmte op een bepaalde plek, en zult u hier dan ook dieper wegzakken dan normaal. Als u zich over het bed verplaatst zal dit net even wat anders aanvoelen dan op meer traditionele matrassen.Het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden bij een verscheidenheid aan bed-activiteiten.