Soorten matrassen

U bent toe aan een nieuw matras en besluit op onderzoek uit te gaan. Al snel komt u er achter dat er vele verschillende soorten en maten matrassen te vinden zijn. Na een halfuurtje op het internet  krijgt u barstende koppijn door de grote hoeveelheid informatie over de verschillende matrassen. Hoe zorgt u er voor dat u de juiste keuze maakt? Hieronder volgt een handige gids in de wereld van matrassen.


Matrassen zijn eigenlijk op te delen in 3 hoofdsoorten.
Dat maakt het al iets overzichtelijker.

-Matrassen met metalen veren erin      (Binnen- en Pocketvering)
-Schuim matrassen                                     (Polyether, Traagschuim, Koudschuim/Pantera)
-Matrassen gemaakt van latex                (‘normale’ Latex en Talalay Latex)


Matrassen met metalen veren erin
Matrassen met veren erin zijn over het algemeen de goedkoopste keuze, maar dit zul je ook merken in het comfort, maar met de juiste afdeklaag kan het comfort wel aanzienlijk worden verhoogd.  Omdat de veren met het gewicht ‘meegaan’, zijn de matrassen geschikt voor alle gewichtsklassen. Ideaal als logeermatras dus!
De matrassen met metalen veren laten zich onderverdelen in 2 subcategorieën:

Binnenveringsmatras
Veerkracht, en daarbij lichaamsondersteuning is afhankelijk van de dikte van het metaal. Wordt afgedekt met een polyetherlaag.

Pocketveringsmatras
Bij een pockterveringsmatras zijn alle veren individueel verpakt in een hoesje van textiel. Op deze manier kunnen alle veren onafhankelijk van elkaar bewegen.  Het voordeel hiervan is dat er open ruimtes in het matras zitten, waar de lucht goed doorheen kan. Pocketveermatrassen ademen dus goed. Ook hebben deze matrassen speciale comfortzones die de lastige plekjes als bijvoorbeeld heupen en schouders extra ondersteunen.Pocketvering Matras


Schuimmatrassen
In het land van de schuimmatrassen is het onderscheid is lastiger te herkennen, maar we hebben ons best gedaan om het zo duidelijk mogelijk te omschrijven.
Schuimmatrassen laten zich onderverdelen in 3 subcategorieën:

Polyether
Polyether is de goedkoopste soort schuimmatras. Het materiaal heeft een hoge celdichtheid, wat inhoudt dat er niet veel lucht doorheen kan. Ook is de drukverlaging niet optimaal, waardoor er sneller kuilen gevormd worden. De gemiddelde levensduur is zo’n 5 jaar, bij intensief gebruik. Polyether verliest dus wat punten op comfort, maar maakt dit weer goed door zijn relatief lage prijs. Goed geschikt als logeermatras of als matras in een caravan of boot.

Koudschuim (Pantera)pantera
Dit materiaal dankt zijn naam op de manier waarop het wordt gemaakt, namelijk met een lagere temperatuur dan bij de meeste matrassen. Koudschuimmatrassen hebben in tegenstelling tot de polyethermatrassen een open celstructuur, waardoorhet goed ventileert. Ook zijn de matrassen erg comfortabel door de hoge veerkrachtigheid, wat tegelijkertijd weer de kans op kuilvorming verlaagt. Koudschuimmatrassen worden ook verkocht onder de naam Pantera. Panteramatrassen behoren tot het topsegment van koudschuimmatrassen, en zijn gekenmerkt door een langere levensduur, hogere veerkrachtigheid en een uitmuntende vocht- en temperatuurregulatie. De koudschuim matrassen zijn beschikbaar in soft, medium en firm.

Traagschuim (NASA-schuim)
Traagschuim is oorspronkelijk ontwikkeld door NASA, om de enorme druk die uitgeoefend wordt op het lichaam van een austronaut tijdens de lancering te verdelen. Uiteindelijk heeft NASA het schuim nooit echt gebruikt, maar haar drukverdelende kwaliteiten bleven ongekend. Om deze reden worden de matrassen veel in de zorgsector gebruikt, waar het fenomeen ‘doorliggen’ nogal een probleem is.


Matrassen gemaakt van latex
De latexmatrassen van Matras Factory worden gemaakt met zowel natuurlijke als synthetische latex. De natuurlijke variant wordt gewonnen uit de rubberboom, de synthetische latex wordt gemaakt van olie. Deze werkwijze combineert het beste van beide soorten latex. Deze matrassen zijn met name geschikt voor mensen met allergieën, omdat latex anti-bacteriële eigenschappen heeft. Zo zult u niet snel schimmel of huisstofmijt in een latexmatras tegenkomen.

Talalay Latex
Een Talalay Latex matras is de koning van de matrassen. Dit matras heeft alles waar een goed matras aan zou moeten voldoen. De Talalay matrassen hebben een open celstructuur, in tegenstelling tot reguliere latex matrassen. Dit verbetert de luchtdoorstroom en vochtafvoer enorm. Ook zijn ze bijzonder duurzaam, en bieden ze een optimale ondersteuning aan het lichaam.

Het verschil in textuur tussen Talalay en normaal latex

Het verschil in textuur tussen Talalay en normaal latex