Waar moet u op letten bij aanschaf

Als het goed is koopt u niet iedere dag een nieuw matras, maar doet u dit eens in de 5 á 10 jaar, het is best een belangrijke aankoop. Matrassen zijn te koop in vele soorten en maten, net zoals er vele soorten en maten mensen zijn. Hier kunt u lezen waar u precies op moet letten, wilt u de juiste keuze voor de juiste matras maken!

Omdat ieder mens weer anders is, is er voor ieder mens weer een ander matras geschikt. Lijdt u bijvoorbeeld aan rugpijn, of andere klachten? Heeft u weinig, of juist veel te besteden? Slaapt u in uw eentje, of heeft u het geluk dat u uw bed mag delen met een partner? Al deze zaken spelen mee in de keuze voor een nieuw matras, en zullen dus ook allemaal in overweging moeten worden genomen.

Lichamelijke aspecten

De gemiddelde slaper heeft er waarschijnlijk niet veel last van, maar mensen die met rugpijn of andere lichamelijke klachten te kampen hebben kennen het maar al te goed: nachten wakker liggen door de pijn in het lijf. De persoonlijke eigenschappen als lengte, gewicht en postuur spelen hierbij een rol, want als de matras niet goed aansluit bij je fysieke eigenschappen kan dit pijnlijke klachten tot gevolg hebben.

Er wordt vaak ten onjuiste gedacht dat een hard matras helpt tegen rugpijn, omdat men er vanuit gaat dat zachte matrassen niet voldoende ondersteuning bieden. In de praktijk is juist het omgekeerde waar: een hard matras zorgt ervoor dat de rugwervel zich niet genoeg kan ontspannen, er blijft dus een constante druk op staan. Aan de andere kant moet een matras ook niet té zacht zijn, want dan zakt de rugwervel juist weer te ver weg, waardoor uw onderrug gaat ‘hangen’ en gaat er veel spanning op staan Bij de aanschaf van een nieuw matras is het daarom erg belangrijk om eerst een aantal dagen te proefslapen. Over het algemeen zijn Latex– en Pocketveringmatrassen goede keuzes voor mensen met rugpijn, omdat deze matrassen beschikken over comfortzones: extra ondersteuning op de juiste plekken. Optimaal slaapcomfort blijft echter maatwerk en daarom is het altijd goed als u zich laat voorlichten door een van onze experts.

Het kan natuurlijk zo zijn dat u het áltijd koud, of juist áltijd warm heeft. Als u hiervan hinder ondervindt tijdens het slapen is het verstandig om hier rekening mee te houden tijdens de aanschaf van een nieuw matras. Zo kan een Latexmatras wat warm aanvoelen, en reageert traagschuim juist erg op uw eigen temperatuur. Als u geen nieuw matras wilt aanschaffen, maar wel de controle wilt over de temperatuur in uw eigen bed, zou u eens kunnen kijken naar onze hoes met een Thermo-gel® finish.

Juiste en onjuiste ligging

Belangrijkste lichamelijke aspecten om rekening mee te houden

-Lengte
Bij een gemiddelde lengte voldoet een matras van 200 cm. Houdt er rekening mee dat uw matras ongeveer 20 cm langer is dan u zelf bent.
-Gewicht
Uw gewicht bepaald mede de hardheid van uw matras. Als u erg licht (60 kilo) bent zal uw gewicht het matras niet erg goed ‘indrukken’, waardoor een firm matras erg oncomfortabel kan aanvoelen.
-Postuur
Uw postuur bepaalt waar de comfortzones moeten zitten in het matras. Ook de breedte van het matras wordt aangepast op uw eigen postuur. Gemiddeld postuur is 90 cm breed, maar bent u breder gebouwd dan gemiddeld wordt een matras van 100 cm of meer aangeraden.


Soorten liggen

Slaaphouding

Slaapt u graag op uw zij, misschien op uw rug op buik, of zelfs helemaal opgerold tot een bolletje? Het kan (en mag) allemaal. De manier waarop u slaapt zegt niet bijzonder veel over u, maar het zegt wel iets over wat voor soort matras u zou moeten aanschaffen. De manier waarop uw lichaam door de matras wordt ondersteund is hier van belang. Traagschuim zorgt bij uitstek voor een goede gewichtsverdeling.

Rugligging

Voor een goede ondersteuning van het lichaam en voornamelijk het hoofd bij een rugslaper is een goed kussen nodig, die het hoofd afzonderlijk van het lichaam goed kan ondersteunen. Het kussen mag niet te dik zijn, want dan is het hoogteverschil tussen het hoofd en de rug dermate groot dat er vrij snel rugklachten optreden. De matras moet over een goede ondersteuning voor de onderrug beschikken. Een Latexmatras of Pocketveringmatras is aan te raden voor een rugslaper.

Zijligging

Zijslapers dienen goed op te letten dat de wervelkolom zoveel mogelijk horizontaal blijft. De wervelkolom mag tussen de schouders en de bekken niet doorhangen (door bijvoorbeeld een te zacht matras) want dan kunnen er vrij snel rugklachten optreden. Daarom dient de matras ter hoogte van de schouders en de bekken over comfortzones te beschikken. Een Pocketveermatras is een goede optie voor de zijslaper.

Buikligging

Over het algemeen wordt deze manier van slapen afgeraden, omdat dit de houding is die de meeste klachten oplevert, met name bij de nek, rug en schouders. Als u op uw buik ligt wordt de wervelkolom het zwaarst belast als gevolg van het draaien met het hoofd van links naar rechts. Ook de onderrug heeft het zwaar te verduren bij deze houding. Een tip kan zijn: doe een pyjama aan met grote knopen aan de voorkant, waardoor het ontzettend oncomfortabel is op om de buik te slapen. Mocht u dit nou niet zo’n handige oplossing vinden, dan is een steviger (firm) matras het devies.


Allergieën

Veel slapers zijn allergisch voor een klein beestje dat door het leven gaat onder de naam ‘huisstofmijt’. Het zijn geniepige schepsels die zich nestelen in uw bed en kussen, en zich voeden met uw huidschilfers. Als u allergisch bent voor huisstofmijt is het belangrijk om te letten op de vochtregulerende werking van de matras. Huisstofmijt houdt namelijk erg van donkere en vochtige plekken. Als uw matras vocht snel afvoert, en goed kan ‘ademen’ verlaagt dit het risico op huisstofmijtallergie. Latex- en veringsmatrassen zijn goede opties. Ook kan het erg handig zijn om uw kussens en matras in te pakken met wasbare hoezen. Deze dient u dan iedere zes weken (een eitje wordt in zes weken een mijtje) op 60 graden te wassen.


Proefliggen

Misschien wel het állerbelangrijkste bij het aanschaffen van een nieuw matras is het proefliggen. U kunt van tevoren allerlei details opzoeken over het ‘perfecte’ matras voor uzelf. In de showroom kunt u een paar minuten proefliggen, en zal het vast prettig en comfortabel aanvoelen. Maar een matras écht ervaren doet u pas als u er op heeft geslapen. En slapen doe je thuis, niet in de showroom. Bij ons kunt u tot 100 dagen na levering van uw matras proefslapen. Mocht de matras dan toch niet bevallen dan kunt u deze op de fabriek laten vervangen door een ander matras naar keuze. Uiteraard moet de matras hierbij wel schoon en onbeschadigd worden opgeleverd.

Let op: De 100 dagen proefliggen is iets anders dan de ‘wet koop op afstand’. Deze wet zegt dat alle producten die online worden gekocht tot 14 dagen kosteloos geretourneerd kunnen worden. In dit geval gaat het dan om onbeslapen matrassen. Zodra u op uw matras heeft geslapen vervalt de ‘wet koop op afstand’ en gaat onze regeling van 100 dagen proefliggen in.