Begrippen in de matrassenwereld

Bij het zoeken naar een nieuw matras zult u ongetwijfeld een aantal begrippen tegenkomen die u niet bekend in de oren klinken. Zo kan een matras van allerlei verschillende soorten materialen gemaakt zijn, met ieder zijn eigen kwaliteiten en nadelen. Om de zoektocht wat overzichtelijker te maken hebben we de meest gebruikte begrippen in de matrassenwereld op een rijtje gezet en ze zo helder als mogelijk omschreven.

High Resilience
De aanduiding ‘HR’ zult u veel tegenkomen bij het zoeken naar koudschuimmatrassen. Zoals u hierboven kunt lezen staat de afkorting voor het Engelse High Resilience. Het koudschuim is erg veerkrachtig met een hoge HR. Dit houdt in dat druk over de gehele matras wordt verspreid, en de ‘golven’ van beweging snel afvoert. Erg handig als uw partner onrustig slaapt, en de neiging heeft zich vaak om te draaien in bed. De veerkrachtigheid hangt samen met het soortelijk gewicht, wat inhoudt dat het gewicht van een persoon op een zo ideaal mogelijke manier wordt opgevangen door de dichtheid van de cellen van een koudschuimmatras. Wij bieden matrassen aan vanaf HR44, hiermee zetten we onze eigen minimale kwaliteitsgrens (andere aanbieders verkopen bijvoorbeeld vanaf HR35). Ook hier geldt: een hogere HR is een hogere duurzaamheid, en behoudt uw matras langer het ‘showroom’ comfort.

Soortelijk Gewicht
Het soortelijk gewicht (SG) van een matras bepaalt het comfort bij polyethermatrassen. Hoe hoger het SG, hoe comfortabeler de matras is. Polyetherschuim kan gemaakt worden met veel of weinig lucht per kubieke meter.  Zo heeft een SG40 matras schuim dat 40 kilo per kubieke meter weegt.  Veel aanbieders van matrassen brengen polyethermatrassen met een SG van 25 of 30 op de markt. Wij bieden echter alleen matrassen aan met een SG vanaf 40 omdat we vinden dat alles onder SG40 niet van voldoende kwaliteit is om te verkopen. Matrassen met een lager soortelijk gewicht zullen bij dagelijks gebruik snel hun veerkracht verliezen, en treed er binnen korte tijd kuilvorming op, een matras met een SG40 is stukken duurzamer, comfortabeler en veerkrachtiger.  Maar als u écht een goede keuze wilt maken, zal u ook even moeten kijken naar de HR-waarde van een matras.

Conformiteit
Conformiteit is de eigenschap die bepaalt hoe uw matras en bedbodem zich aanpassen aan uw lichaamsvormen, hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met gewicht en postuur. Een goede conformiteit bekent een juiste ondersteuning voor uw lichaam, en dus meer slaapcomfort. Het is belangrijk om op dit begrip te letten bij rugklachten. Traagschuimmatrassen bieden een hoge conformiteit (optimale ondersteuning).

Vochtregulatie
Een mens verliest per nacht tussen de 0,5 tot 1 liter vocht. Dat is ontzettend veel vocht voor het matras om af te voeren. Goede matrassen bieden een optimale vochtregulatie. Dit houdt in dat er weinig tot geen vocht wordt vastgehouden door de matras. Als dit wel het geval is dan kan de matras gaan schimmelen, komt er huisstofmijt in en zal het klam aanvoelen.

Open of gesloten celstructuur
Bij de aanschaf van een matras zult u moeten letten op de celstructuur van het materiaal waarvan de matras is gemaakt. Deze kan ‘open’ of meer ‘gesloten’ zijn. Een open celstructuur houdt in dat de cellen als het ware hol zijn vanbinnen. Hierdoor ademt het materiaal goed, en wordt vocht snel afgevoerd. Een open celstructuur zorgt voor het veervermogen: als er gewicht op de cellen duwt, zorgt de open ruimte in en tussen de cellen ervoor dat de cellen niet kapotgaan, maar juist meeveren. Een gesloten celstructuur ventileert daarentegen veel minder goed, omdat de lucht en het vocht eigenlijk geen kant opkan. Kuilvorming zal ook sneller voorkomen bij een gesloten celstructuur. Matrassen met een goede open celstructuur zijn bijvoorbeeld de Koudschuim, of een Talalay Latex.